Carina Appelin Muistorahasto

Carina Appelin Muistorahasto tukee valokuvaajia ja elokuvaajia, jotka objektiivin läpi dokumentoivat ja välittävät tietoa ja siten lisäävät ihmisten tietoisuutta ja ymmärtämystä maailmasta.

Muistorahasto on perustettu kunnioittamaan kansainvälisesti tunnetun sotakuvaaja Carina Appelin (s.1967) muistoa ja jakamaan hänen elämäniloaan ja intohimoista suhdetta työhönsä. Muistorahastosta jaetaan joka toinen vuosi Carina Appel -palkinto suomalaiselle tai ulkomaalaiselle luonto- ja/tai uutiskuvaajalle tai -elokuvaajalle. Palkintojenjakotilaisuus on Kiilin kotiseutumuseossa Kristiinankaupungissa.

Carina Appel uskoi rauhanomaiseen rinnakkaiseloon ja heikossa asemassa olevista huolehtimiseen. Hän painotti, että on tärkeää nähdä jokaisessa hyvää ja nähdä yhtäläisyyksiä eroavaisuuksien sijaan, ennakkoluuloihin sortumatta. Hän oli suuri luonnonystävä ja vietti mielellään aikaansa luonnon helmassa, joka myös heijastuu hänen työssään.

Palattuaan kotiin kriisialueilta Carina Appel kuoli väkivallanteon uhrina raivatessaan metsäänsä Siipyyssä 5. huhtikuuta 2012.

Carina Appelin Muistorahaston omistaa ja sitä hallinnoi Svenska Litteratursällskapet i Finland r.f. Svenska kulturfondenin kautta. Säätiö Kiilin kotiseutumuseo Siipyyssä sr vastaa palkinnon hallinosta ja valitsee palkinnonsaajan käyttäen ulkopuolista asiantunetmusta.

Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Aiemmin sen ovat saaneet Meeri Koutaniemi (2013), Larisa Pelle (2015), Esa Ylijääskö (2017), Hannamari Shakya (2019), Niklas Meltio (2021).

Vuoden 2023 Carina Appel -palkinto Benjamin Suomelalle

Kiilin kotiseutumuseo Siipyyssä -säätiön hallitus on nimittänyt Benjamin Suomelan arvostetun Carina Appel -palkinnon tämän vuoden (2023) vastaanottajaksi.


Kuva: Roni Rekomaa