Om Kilen

Kilens hembygdsgård (Kilen) i Sideby, Kristinestad, är ett omfattande musei- och fritidsområde som är grundat 1968.

Kilen ligger på en naturskön plats i anslutning till ett gammalt fiskeläge invid Bottenhavets kust. Museerna på området representerar bonde-, fiske- och allmogekultur och de förmedlar kunskap om tidigare generationers liv och levnadssätt.

Kilen ägs av Stiftelsen Kilens hembygdsgård i Sideby sr.


Kulturell samlingsplats
Kilen är samlingsplatsen för sommarens evenemang. Under sommarmånaderna ordnas på Kilen bl.a midsommarfirande med midsommarstång, hantverkarmarknad, allsångskvällar, barnens dag, yogadagar. Förutom Kilens egna evenemang, sammankommer organisationer och privata till sommarfester, bröllop, släktfester, kurser, möten och seminarier på Kilen.

Restaurang och kafé
Restaurangen och kaféet, Västkustens Pärla, finns i Starckes hus. Kilen är uppskattat för sin goda mat i en hemtrevlig atmosfär. Restaurangen drivs av entreprenören Age Teir.

Kurs- och lägercentrum
Satsningar på barn och ungdom har alltid varit en väsentlig del av Kilens verksamhet. Under årens lopp har otaliga läger, lägerskolor och kurser hållits på Kilen. Kurserna som ordnas på Kilen arrangeras huvudsakligen i kreativa ämnen.
För lägerskolor erbjuder Kilen fina möjligheter till upplevelser. Museerna, havet, stranden, skogen, ängarna och närsamhället utgör en fin miljö.

Kilen som resmål
Kilen är ett uppskattat utflykts- och resemål. Vi har årligen många besökare som kommer från både när och fjärran för att ta del av våra museer eller bara för att ströva omkring i den vackra miljön.

Uthyrning av faciliteter
Gästhuset Kilstrand
erbjuder boende på Kilen. Här finns också en camping för husbil- och vagn samt en gästhamn. 

Rökbastun och den vanliga bastun kan hyras av både grupper och enskilda enligt beställning. På bastuområdet finns också en fin gillestuga som kan användas till möten och rekreationsdagar för företag och privatpersoner.

Salteriet är fullt utrustat och kan hyras för bröllop och fester.

Vi följer principer för hållbarhet
Vi strävar efter att vara ekologiskt, kulturellt och socialt hållbara med särskild respekt för det lokala samhället och arvet. Vi respekterar och tar hand om miljöfrågar i våra museer och i det omgivande landskapet.